Організація харчування дітей у закладі освіти.

01.Кві.2021
Організація харчування дітей у закладі освіти.

Організація харчування дітей у закладі освіти.

Організація харчування дітей  у  закладі  дошкільної освіти  здійснюється  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 01.06.2004 року № 242/329;   «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», затвердженої  спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року  № 298/227  зі  змінами  до Інструкції    з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженими наказом МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ та МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ 26.02.2013 року N 202/165 та інших нормативних

Головним завданням у харчуванні дітей від 2 до 7 років є забезпечення нормального росту і розвитку дитячого організму , а також підготовка м’язів, кісток і мозку до різкого зростання розумових і фізичних навантажень і зміни режиму, пов’язаного з початком навчання в школі.

Основні принципи харчування дітей дошкільного віку:

  • харчування дітей від 2 до 7 років має повністю забезпечувати дитячий зростаючий організм необхідною енергією для того, щоб у них спостерігалася гарна рухова, розумова і психічна активність;
  • харчування дошкільнят має бути раціональним, збалансованим і містити всі необхідні вітаміни і мікроелементи;
  • харчування має враховувати індивідуальні особливості кожної дитини (алергію, непереносимість продуктів та ін);
  • в харчуванні необхідно обов’язково дотримувати технологію обробки продуктів і приготування їжі, а також стежити за якістю і терміном придатності всіх продуктів.

На виконання Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів ( ХАССП), затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 1704/22016 (зі змінами) та з метою запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах  ХАССП, з  метою   ідентифікації небезпечних факторів і заходів контролю, що важливі для безпечності харчових продуктів,  запобігання  харчових  отруєнь дітей  та виконання санітарно-гігієнічних правил, на об’єктах харчування закладів освіти району впроваджується та використовується схема виробничого контролю, заснована на принципах системи  ХАССП.

Система НАССР ( «Hazard Analysis and Critical Control Point» – Аналіз небезпечних чинників та критичні контрольні точки) – це пряма і логічна система контролю, заснована на запобіганні небезпек.

 Суть її у наступному:  на усіх стадіях виробництва конкретного харчового продукту, починаючи від приймання сировини і закінчуючи реалізацією готової продукції, для кожної технологічної операції, необхідно виявити небезпечні чинники, які можуть загрожувати безпеці продукції і забезпечити управління процесами так, щоб виключити вплив цих факторів

Загальні вимоги до раціонального харчування дітей у ЗДО:

  1. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей.
  2. Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу.
  3. Для організації оптимального питного режиму потрібно забезпечити дітей водою за індивідуальною потребою. Кипячену воду дають після охолодження до кімнатної температури. ЇЇ зберігають у добре вимитому посуді і міняють не рідше ніж 1 раз на добу.
  4. Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути таким: сніданок: – 25%, обід – 35% вечеря – 20%
  1. При розподілі страв на порції враховується вік дитини і індивідуальні особливості: апетит, стан здоров’я, сприймання продуктів ( не сприймає молоко, рибу, полуниці, яйця)

  • Вихователі, помічники вихователів, які беруть учпсть в організації харчування дітей, повинні бути ознайомлені з питаннями гігієнічного та естетичного виховання дітей. Починаючи з раннього віку дитини, необхідно приділяти увагу вихованню культурно – гігієнічних навичок під час їжі. За дитиною необхідно закріпити постійне місце за столом, прицьому розмір стола та стільця підбитрається відповідно до зросту дитини.

Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно з меню. З дворічного віку дітей привчають користуватися серветкою. На четвертому році життя навчають користуватися виделкою, а на пятому році життя – негострим ножем. Дітей привчають сідати за стіл, з чистими руками, сидіти за столом правильно і користуватися столовими приборами. Мити руки пер6д тим, як сідати за обідні столи, і після приймання їжі. З чотирічного віку дітей навчають чергувати у групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу ( фартушки, косинки,ковпаки).

Дітям  потрібно  давати  страви  у  тому   вигляді,   що допомагає  процесу  їх  вживання:  довгі  макаронні  вироби  перед варінням  переламують;   мандарин,   апельсин   надрізають;   хліб нарізають   невеликими  шматочками.  Масло  дітям  молодшого  віку намазують на хліб, старші діти роблять це самі.

  • При організації харчування   необхідно   додержуватися

принципів  наступності,  єдності  вимог  в дошкільному навчальному закладі і в родині.  Питання раціонального харчування  дітей  слід включати у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлювати у інформаційних куточках.  Для правильної організації годування дитини вдома,  особливо у вихідні і святкові дні, батьки повинні  знати  режим  і  специфіку   харчування   у   дошкільному навчальному закладі. Тому щодня в інформаційних куточках необхідно вивішувати меню із зазначенням виходу страв.

  • Для частування дітей у дні народження, інші свята можна
    • використовувати приготовлені   у   закладі  пиріг,  пиріжки  або принесені батьками фрукти,  ягоди,  цукерки,  печиво (промислового виробництва).   З   метою   попередження  захворюваності  гострими кишковими   інфекціями   та   харчових   отруєнь   дітей    суворо забороняється  приносити  у  дошкільний  навчальний заклад кремові вироби (торти,  тістечка),  морозиво,  напої, у тому числі солодкі газовані тощо.
  • Для збереження апетиту  не  рекомендується  годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням дошкільного  навчального закладу.  Винятком  можуть  бути  яблуко,  морква,  овочевий сік у кількості 50-100 г.  Якщо дитина поснідала вдома,  її  і  не  слід примушувати снідати вдруге.

Раціональне   харчування  в  дошкільному  навчальному закладі передбачає обов’язкове складання меню. Примірне двотижневе меню  складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року або  на  кожен  сезон року окремо та погоджується з територіальним органом  Державної  санітарно-епідеміологічної  служби  України  і
затверджується  керівником навчального закладу (додаток 1). У разі внесення  змін  примірне  двотижневе  меню повторно погоджується з
територіальним органом Державної санітарно-епідеміологічної служби України.   Примірне  двотижневе  меню  складається  з  урахуванням
забезпечення   сезонними   продуктами:   свіжими  (консервованими, квашеними)  овочами,  ягодами,  фруктами  (сухофруктами),  соками,
варенням  тощо.  Як  приправи  і спеції у літній і зимовий періоди року  дозволяється використовувати зелень петрушки, кропу, селери,
цибулі,  часнику  тощо,  лавровий  лист,  сік  лимона  або лимонну кислоту.  Зелень  може  бути парниковою або вирощеною у відкритому
ґрунті.   У  харчуванні  дітей  забороняється  застосування  оцту, натуральної кави, напоїв з неї.    {  Пункт  1.12  глави  1  в  редакції Наказу Міністерства освіти і
науки, молоді та спорту N 202/165 (
z0440-13 ) від 26.02.2013 }

1.13. Харчування   дітей  здійснюється  відповідно  до  норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від  22.11.2004
N  1591  ( 1591-2004-п )  “Про  затвердження  норм  харчування   у навчальних та оздоровчих закладах”.         Розподіл продуктового  набору  за основними групами та видами
продуктів  (у  відсотках)  наведено  у  додатку  2. { Абзац другий пункту  1.13  глави  1  із  змінами,  внесеними  згідно  з Наказом Міністерства   освіти   і   науки,   молоді  та  спорту          N 202/165 (z0440-13) від 26.02.2013 }